În primul rând, trebuie să știi că bebelușul va purta două seturi de hăinuțe în timpul ceremoniei de creștinare: unul cu care este îmbrăcat de acasă și de care va fi dezbrăcat înainte de cufundarea în cristelniță, iar alt set, care constituie hăinuțele de botez propriu-zise, acelea pe care le va purta după miruire. Prin tradiție, părinții procură hainele cu care intră bebelușul în biserică, iar nașii se ocupă de hainele festive de botez.
Ca nășică, ai responsabilitatea de a cumpăra un set complet de hăinuțe festive pentru botez (plus păturică, scufiță, botoșei și tot ce mai trebuie, după caz) pentru finul sau fina ta. Cum le alegi? Iată sugestiile noastre.
1.Consultă-te cu proaspăta mămică.
Este firesc ca mama să aibă un cuvânt de spus cu privire la hăinuțele, încălțările și accesoriile pe care urmează să le poarte bebelușul ei. Întreab-o dacă are materiale preferate, modele favorite sau alte cerințe speciale, apoi caută hăinuțe și accesorii care să corespundă și prezintă-i-le (cu linkuri, dacă sunt disponibile pe magazine online sau cu poze făcute cu telefonul în magazin). Faceți împreună alegerea finală, apoi comandă-le.
2. Este important ca articolele de îmbrăcăminte care intră în contact direct cu pielea bebelușului să fie din materiale naturale și să aibă un design cât mai confortabil.
La Atelierele Andini, folosim numai bumbac de bună calitate și croim cu atenție hăinuțe confortabile, delicate cu pielea bebelușului. Avem grijă ca fiecare cusătură să fie nu doar frumos finisată la suprafață, ci și dedesubt, în zona de contact cu pielea, să nu irite sau să zgârie.
3. Ține cont de temperatură: atât cea exterioară, cât și de cea din biserică și de cea de la restaurant.
Poți începe să planifici încă din februarie botezul ce va avea loc în iunie, sau din august pentru noiembrie, dar nu uita că bebelușul va purta aceste hăinuțe în biserică, unde rareori este căldură în anotimpul rece, iar apoi la restaurant sau unde veți avea petrecerea de botez. Între aceste locuri, bebelușul va fi purtat în brațe sau cu mașina, iar variațiile de temperatură nu-i fac bine. O alegere înțeleaptă ar fi să alegi setul complet de hăinuțe confortabile pentru locația cea mai călduroasă și să suplimentezi cu jachetă, pelerină sau paltonaș pentru zonele mai friguroase, dar să ai și o păturică asortată, în caz că apare o defecțiune la sistemele de încălzire sau se strică vremea pe neanunțate.
4. Hăinuțele trebuie să corespundă măsurilor pe care le va avea copilul la data botezului.
Dacă plănuiești să cumperi acum hainele pentru botezul ce va avea loc peste trei luni, va trebui să alegi hăinuțe mai mari decât măsurile pe care le are copilul acum. Compleurile pentru bebeluși cu vârste între 0 și 3 luni diferă mult de costumașele pentru domnișoare și domnișori de 3 – 6 luni.
5. Ce culori e bine să aibă hăinuțele de botez?
Bebelușii încep să distingă întâi formele, care le apar oarecum încețoșate, fără detalii cromatice, iar apoi culorile. Dintre culori, prima pe care o percep copiii pe la vârsta de 11-13 săptămâni este cea roșie, după care vocabularul lor vizual se îmbogățește treptat cu alte culori, până la completarea întregului spectru. Culorile calde (roșu, portocaliu, galben) sunt incitante și atrag atenția bebelușilor. Culorile reci (albastru, verde) au mai degrabă un efect liniștitor. Nuanțele neutre (toată paleta de griuri, cafeniu, maro, bej, crem) nu atrag atenția bebelușilor. Ceea ce specialiștii numesc non-culori, adică alb și negru, le sunt indiferente copiilor mici.
Efectele de mai sus sunt relevante numai dacă ne referim la articole de îmbrăcăminte care intră în raza vizuală a bebelușului. Micuțul probabil că nu va sesiza ce culoare au scufița, căciulița, pălărioara, bentița sau botoșeii, pantofiorii, săndăluțele, fustița ori pantalonașii, maioul, papionul ș.a., dar va percepe culorile din zona pieptului și brațelor. Este mai probabil ca un bebeluș activ să dea mai mult din mânuțele cu mâneci sau manșete roșii decât dacă ar purta în aceste zone nuanțe de verde, crem sau gri, dar stimulii cromatici sunt mai puțin importanți pentru reacțiile lui decât agitația normală pentru o zi cu multe drumuri, chipuri, voci și sunete diferite, ambianțe care se schimbă de la un moment la altul pe măsură ce este dus de acasă la biserică, la locul petrecerii și apoi iar acasă, uneori purtat în brațe prin aer liber, alteori cu mașina…
Cel mai probabil, copilașul va fi deja foarte surescitat de experiențele zilei la momentul în care va fi îmbrăcat cu hăinuțele de botez, astfel încât, până la urmă, alegerea culorilor rămâne după gustul nașei și al mamei.
În mod convențional, băiețeii poartă hăinuțe de botez în nuanțe de bleu, iar fetițele, roz. Părinții, nașii și întreaga comunitate din vremurile noastre tind să evite orice convenție, așa încât paleta de culori și combinații cromatice este foarte vastă acum. Costumașele sunt alese mai curând în funcție de tematică (zână, prinț, marinar, albinuță, Mickey sau Minnie Mouse, micul lord, Scufița Roșie ș.a.m.d.). Modelele sunt deci mai importante decât culorile. La Atelierele Andini găsești o ofertă vastă de costumașe de toate felurile: și bleu, și roz, și cu tematici diverse, așa că ai de unde alege! CLICK AICI pentru botez de fetiță sau CLICK AICI pentru botez de băiețel!
6. Ce model alegi pentru costumul de botez al bebelușului?
Dacă ai avut răbdare să citești toate explicațiile de mai sus, probabil că ți-ai format deja un set de criterii proprii și știi deja că dincolo de ele ai toată libertatea de a alege. Singurul criteriu de care mai trebuie să ții cont este corelarea accesoriilor și aplicațiilor cu vârsta copilului ce urmează a fi creștinat. Copiii mici tind să experimenteze enorm: își bagă în gură, nas sau urechi tot felul de lucruri. La Atelierele Andini, alegem accesorii și aplicații cât mai confortabile și lipsite de riscuri. În colecția noastră de hăinuțe și accesorii vestimentare pentru botez (CLICK AICI), nasturii sunt suficient de mari și de bine cusuți ca să nu fie scoși și înghițiți, nu folosim paiete, mărgele sau alte aplicații ce pot ridica probleme. Evităm materialele iritante și alergene.
7. Asortează piesele sau alege modele și culori diferite, cum dorești!
Dacă îți dorești ca toate elementele principale să fie asortate, cu aceeași tematică și cu aceleași culori dominante, de la hăinuțele bebelușului, la trusoul obligatoriu, la lumânarea de botez și până la cele mai mici detalii, găsești în oferta Atelierelor Andini multe piese care se pot combina ușor pentru a crea un efect unitar, memorabil și deosebit de plăcut.
Dacă dorești un efect mai variat, alege exact ce-ți dorești, tu, ca nășică, și coordonează-ți alegerile cu mămica finului tău sau a finei tale. Botezul este un eveniment de familie și este firesc să vă reflecte gusturile și opțiunile.
Dincolo de cele 7 seturi de sfaturi de mai sus, vei ține cont desigur de raportul calitate-preț. La Atelierele Andini, avem grijă să producem numai obiecte de calitate excelentă și ne străduim să ți le oferim la prețuri cât mai bune. Prin acest articol, am dorit doar să îți punem la dispoziție suficiente informații ca să alegi în cunoștință de cauză. Suntem siguri că vei face cele mai potrivite selecții și că botezul va fi un eveniment superb.
Dacă ai nevoie de mai multe detalii, scrie-ne un comentariu mai jos sau folosește formularul de contact. Vom fi bucuroși să te ajutăm.
Dacă ți s-a părut util acest articol, s-ar putea să te intereseze și altele, cum ar fi: