În principiu, Biserica Ortodoxă recomandă ca botezul copilului să se facă, pe cât posibil, cât mai curând după venirea sa pe lume. Cu cât mai repede intră pruncul în rândul membrilor Bisericii, cu atât mai bine, fiindcă prin taina botezului copilul intră în relație cu Duhul Sfânt, iar ”Roada Duhului este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioșia, blândeţea (…).” (Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel, 5:22-23).
Părerile diferă chiar și în sânul slujitorilor Domnului. Ne-am documentat atent pentru tine, am vorbit cu mai mulți prelați și îți prezentăm cele mai pertinente recomandări.
Până la botez, mai sunt și alte slujbe pe care, ca buni creștini, ar trebui să le faceți:
- În prima zi după nașterea copilului – ”rânduiala pentru femeia lăuză”
În prima zi după naștere, proaspătul tătic sau o rudă apropiată a mamei va aduce la biserică o sticlă cu apă curată pentru sfințire. Preotul va închina rugăciuni pentru buna vindecare și iertarea păcatelor mamei, pentru ocrotirea ei și a pruncului. Dacă această slujbă se face acasă, preotul va stropi cu apă sfințită copilul, mama, casa și pe cei ai casei. Dacă se oficiază la biserică, tatăl copilului sau ruda mamei care a adus apa spre sfințire și a participat la slujbă va duce apa acasă și va stropi copilul, mama, casa și membrii familiei. Se obișnuiește ca din apa rămasă să se pună puțin în apa de scăldat copilul în primele trei zile după naștere.
De ce? Pruncul este firav îndată după naștere, iar proaspăta mămică este epuizată de efort, cu organismul slăbit. Întreaga familie este emoționată. Preotul stropește cu apă sfințită și binecuvântează copilul, mămica, întreaga familie și pe toți cei apropiați. Familia primește astfel încă din prima zi ocrotirea sfântă a rugăciunilor, pace și bucurie sufletească.
- La 8 zile după naștere – rugăciunea de însemnare și de punere a numelui copilului
Rânduiala bisericească cere ca preotul să fie chemat acasă în a opta zi de la nașterea pruncului, pentru a-l binecuvânta și a-i anunța numele.
De ce? Conform Evangheliei, însuși Isus a fost botezat în a opta zi de la naștere: ”Când a venit ziua a opta, în care trebuia tăiat împrejur Pruncul, i-au pus numele ISUS, nume care fusese spus de înger înainte să fi fost El zămislit în pântece.” (Evanghelia după Luca, 2:22). Teologii interpretează simbolic cifra opt, deoarece săptămâna durează șapte zile, iar cea de-a opta devine astfel ziua care le cumulează pe toate cele ce vor urma, ca semn al veșniciei divine.
În zilele noastre, a devenit un obicei ca acest ritual să fie cumulat cu rânduiala din prima zi sau cu slujba de botez.
- La 40 de zile după naștere se face intrarea în biserică a mamei și ”îmbisericirea” pruncului
Slujba aceasta constă în rugăciuni pentru mamă și pentru bebeluș. Mama este reprimită în sânul bisericii după lepădarea ”necurăției” sarcinii, iar copilul are primul contact cu spațiul sacru.
De ce? Tot Evanghelia după Luca menționează: ”Și, când s-au împlinit zilele pentru curățirea lor, după Legea lui Moise, Iosif și Maria au adus Pruncul la Ierusalim, ca să-L înfățișeze înaintea Domnului” (Luca, 2:23).
Recomandarea noastră: dacă ”săriți” peste această slujbă la termenul de 40 de zile, precizați preotului atunci când stabiliți data botezului, iar mamei i se vor citi rugăciunile atunci, chiar la intrarea în biserică.
Programarea botezului – neapărat după scurgerea celor 40 de zile de la naștere
Preoții nu recomandă botezul copilului înainte de scurgerea celor 40 de zile necesare reintrării mamei în biserică, pentru că mama este cea care-l aduce pe prunc în Casa Domnului, unde va fi preluat de îndrumătorii spirituali, nașii. Cu excepția cazurilor de urgență, când botezul poate fi făcut imediat după naștere (dacă starea de sănătate a copilului este precară), botezul trebuie programat după cea de-a patruzecea zi de la naștere, astfel încât și mama să poată participa.
Botezul poate fi făcut în orice zi a anului, inclusiv în zilele de post
Dacă alegi să-ți botezi copilul într-o zi de post, va trebui, desigur, să servești exclusiv bucate de post. Chiar și fursecurile sau prăjiturile pe care le vei servi participanților la slujba de creștinare, gustările și întregul meniu de la petrecerea de botez vor trebui să fie de post, în conformitate cu rânduielile calendarului creștin-ortodox.
Recomandarea noastră: poți evita bătăile de cap alegând o zi din afara postului, ca să nu stai să verifici toate ambalajele produselor și să nu te temi că bucătarii tratează superficial ideea de meniu de post, folosind ingrediente nepotrivite.
Varianta ideală recomandată de preoți: botezul în timpul unei liturghii de duminică
Liturghia este cea mai înaltă slujire a Bisericii, la care participă o comunitate mai mare, iar creștinarea copilului va beneficia astfel de rugăciunile și gândurile bune ale tuturor celor prezenți în sfânta zi de duminică.
Recomandarea noastră: dacă dorești să organizezi după botez o petrecere mai mare, acasă sau la restaurant, stabilește un interval orar cât mai confortabil pentru toți participanții, dat fiind că unii dintre ei vor trebui să meargă la lucru luni dimineață.
În concluzie, ce trebuie să faci?
Ține cont de informațiile de mai sus și de recomandările noastre, apoi sfătuiește-te cu soțul, cu viitorii nași și cu ceilalți membri importanți ai familiei. Decideți împreună dacă alegeți pentru botez o zi de post, o zi de duminică sau oricare alta. Stabiliți 3-4 variante posibile, pentru că în agenda preotului s-ar putea înregistra alte evenimente și trebuie evitate suprapunerile. Ia legătura cu preotul și fixați o întrevedere, în care să puteți discuta pe larg despre ziua cea mai potrivită, despre detaliile organizatorice și îi vei putea pune toate întrebările ce mai pot apărea pe parcurs.
Documentează-te din timp și alege cele mai potrivite obiecte necesare: lumânare de botez (CLICK AICI), trusoul bebelușului (CLICK AICI), hăinuțele de botez (CLICK AICI) sau cruciulițele pentru participanți (CLICK AICI). Pentru toate acestea ți-am pregătit articole ample, din care să afli cum se folosește fiecare piesă și care sunt criteriile pe baza cărora să faci alegerea:
– Lumânările de botez: cum să faci alegerea perfectă
– 7 lucruri pe care să le ai în vedere când alegi hăinuțele de botez
– Cum alegi cel mai potrivit trusou de botez
– Sfaturi pentru românii de peste hotare: cum organizezi un botez ortodox ca la noi în țară
Suntem siguri că vei avea un botez minunat. Dacă ai nevoie de informații sau recomandări suplimentare, scrie-ne folosind formularul de CONTACT (CLICK AICI).