Dragi părinți și dragi nășici, ca urmare a unor întrebări primite din partea voastră, am luat legătura cu preoții care ne ajută să vă răspundem și vom lămuri de data aceasta diferențele dintre uleiul de mir și uleiul sfânt, ca să înțelegeți mai bine cum se folosește sticluța pentru mir din trusoul de botez în cadrul slujbei de creștinare a bebelușului.
În sticluța de mir din trusoul de botez, familia copilului trebuie să pună ulei
Odată ce achiziționați trusoul complet pentru botezul copilului, trebuie să știți cum se folosește așa-numita ”sticluță pentru mir”.
Trusou complet de botez personalizabil Stylish. Personalizarea cutiei este cadou din partea noastră.
În sticluța din set, părinții sau nașii trebuie să pună ulei (de măsline sau de floarea-soarelui, din comerț). La intrarea în biserică pentru slujba de botez, conținutul sticluței va deveni ulei sfânt, învestit cu această calitate prin intrarea în casa Domnului și prin serviciul preotului, slujitorul lui Dumnezeu. De reținut că acest ulei sfânt nu este același lucru cu Sfântul Mir.
Diferențele dintre uleiul sfânt și Sfântul Mir. Taina mirungerii la botezul ortodox
Cum spuneam anterior, familia pune ulei obișnuit în sticluța din trusoul pentru botez, iar la începerea slujbei din biserică, acest ulei este sfințit de preot și devine astfel ulei sfânt. Cu el, preotul va unge copilul înainte de scufundarea în cristelniță. Uleiul sfânt rămas în sticluță va fi luat acasă de familia copilului proaspăt botezat. Preoții recomandă ca timp de 40 de zile de la botez, copilul să fie uns cu puțin ulei sfânt zi de zi, mai ales atunci când are dificultăți cu somnul, plânge des, este prea agitat sau nu se simte bine.
După scoaterea din cristelniță a bebelușului, preotul îl unge cu Sfântul Mir. Aceasta este taina mirungerii, esențială în botezul ortodox. Sfântul și Marele Mir este materia sfințită care se folosește la Taina Mirungerii, la sfințirea bisericilor, altarelor și antimiselor.
Sfântul și Marele Mir este uleiul sfințit de Sfântul sinod la Patriarhie, o singură dată pe an, în Săptămâna Mare, care apoi se distribuie tuturor bisericilor ortodoxe române, pentru folosirea la taina mirungerii în cadrul slujbelor de botez și în alte câteva situații de importanță ecleziastică majoră.
Sfințirea Mirului este o lucrare cu mare însemnătate pentru Biserica Ortodoxă Română. Pentru a te ajuta să-ți faci o idee despre cât de important este Marele Mir și câte semnificații sfinte are, reproducem un text oficial.
Marele mir este ”materia necesară administrării Tainei Mirungerii [obținută] prin co-liturghisirea tuturor ierarhilor, într-o zi de maximă intensitate spirituală a Săptămânii Mari. Slujba de sfințire a Sfântului și Marelui Mir reunește Biserica în deplinătatea ei, formată din soborul episcopilor, ceata preoților și a diaconilor și totalitatea credincioșilor, descoperind că lucrarea mântuitoare săvârșită de Hristos este continuată de cea sfințitoare a Duhului Sfânt prin Sfintele Taine. Momentul sfințirii Marelui Mir este o afirmare a unității Bisericii noastre în comuniunea de dreaptă credință și viață în Hristos, cu Sfinții Apostoli și cu Sfinții Părinți din toate timpurile. Împreuna-slujire a tuturor ierarhilor la acest eveniment constituie un prilej de manifestare a sinodalității și a consensului eclesial. Din punct de vedere teologic, acest eveniment subliniază prin ritualul săvârșit unitatea Tainelor de inițiere, Botez, Mirungere și Euharistie și rolul lucrării tainice a Harului Sfântului Duh în cadrul acestor Taine.”*
Cât despre importanța Sfântului Mir în cadrul slujbei de botez, iată ce spun reprezentanții Bisericii: ”Ungerea cu Sfântul Mir desăvârșește pe noul născut la viața duhului, întărindu-i-i puterile de care are lipsă, iar Dumnezeiasca Împărtășanie susține această viață păstrând-o în stare de înflorire. Pe scurt, sufletul trăiește din această pâine a vieții după ce a primit ființă în baia Botezului și întărire prin ungerea cu Sfântul Mir. Prin prima taină a Bisericii noastre, Taina Botezului, omul se întărește în mod real”**.
Trusou complet de botez personalizabil Red Butterfly. Personalizarea cutiei este cadou din partea Atelierelor Andini.
Sticluțele pentru ulei sfânt din trusourile Atelierelor Andini: tot ce trebuie să ai la îndemână la slujba de botez
Îți recomandăm cu căldură trusourile de botez elegante și practice alcătuite din 7 piese:
- prosop mare pentru bebeluș din bumbac 100%, moale și delicat la atingere, personalizabil la cerere;
- prosop mic pentru preot din bumbac 100%;
- pânză de mir;
- fașă de mir;
- sticluță pentru mir frumos decorată;
- săpun pentru preot;
- cutie de trusou decorată și personalizată GRATUIT cu numele bebelușului.
În funcție de dorințele familiei și de bugetul alocat, vei găsi multe alte opțiuni în oferta noastră completă de trusouri de botez (CLICK AICI).
Cutiile pentru trusou sunt practice nu doar pentru a păstra obiectele necesare botezului înainte de slujbă, ci și ulterior, mult timp după aceea, pentru a adăposti amintiri, jucării, fotografii sau alte obiecte ale copilului într-un recipient rezistent și cu stil. Unele piese sunt de-a dreptul irezistibile!
Dacă te-a interesat acest articol, poți afla mai multe citind alte articole despre același subiect sau pe teme înrudite:
- Trusoul de botez: care sunt obiectele esențiale pentru bebeluș și preot în timpul slujbei de creștinare
- Cum alegi cel mai potrivit trusou de botez
- Cutiile pentru trusoul de botez: fermecătoare și practice pentru mult timp
- Cu Atelierele Andini beneficiezi de condiții optime de livrare
- Informații utile despre slujba de botez
Suntem siguri că vei avea un botez minunat. Dacă ai nevoie de recomandări suplimentare, scrie-ne folosind rubrica de CONTACT (CLICK AICI) sau sună-ne direct, la 0765 600 700.
Sursă informații: http://goo.gl/FqVIGl.