Coș

0 items in total

Niciun produs în coș.

Cutie Prima Suvita ButterFly 2

Ce trebuie să știi despre prima șuviță ca să nu încalci ritualul slujbei de botez

Din experiența noastră și a clienților Atelierelor Andini, știm că tunderea bebelușului în timpul slujbei de botez și păstrarea primei șuvițe este o chestiune insuficient cunoscută și destul de controversată: părinții și nașii sunt adesea greșit informați, iar preoții se necăjesc când familia bebelușului le solicită un lucru ce contravine ritualului ortodox al slujbei de creștinare.

Pentru a te ajuta să eviți gafele și să ai un botez minunat, ”ca la carte”, ne-am documentat pentru tine, am discutat cu preoți și îți prezentăm cele mai potrivite recomandări privind prima șuviță a bebelușului la botez.


Trusou Botez Mickey Mouse

Care este semnificația religioasă a părului bebelușului la botez?

În momentul creștinării, bebelușul se află în casa Domnului gol-goluț, așa cum a venit pe lume. Așa îl va scufunda preotul în cristelniță. Părul copilului i-a fost dat de Dumnezeu pentru a-l apăra de frig (”ai acoperit capul cu peri, ca să nu se vatăme de schimbările vremii” – așa spune rugăciunea la tunderea părului).

Totodată, în acel moment sacru, părul bebelușului este singura sa podoabă, ce urmează a fi luată de  preot și oferită bisericii. Este modul simbolic în care bebelușul ”plătește” pentru primirea în rândul bisericii.

Ce se întâmplă cu părul bebelușului la botez?

Părintele va tunde cu foarfeca, în semnul crucii, 4 șuvițe din capul copilului: din creștet, dinspre ceafă și din părțile laterale ale capului. În acest moment al slujbei, rugăciunea sună așa: ”Se tunde robul lui Dumnezeu (acum se rostește numele copilului tău) în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.” Apoi, aceste fire de păr se pun, conform ritualului creștin ortodox, în apa din cristelniță, care după slujbă va fi vărsată de slujitorul Domnului într-un loc special amenajat, lângă temelia bisericii.

La punerea părului în cristelniță, preotul va rosti acest pasaj din rugăciune: ”Miluiește-ne pe noi, Dumnezeule, după mare mila Ta, rugându-ne Ție, auzi-ne și ne miluiește. Încă ne rugăm pentru acest nou botezat (pronunță numele copilului tău), pentru sănătatea și mântuirea lui. Încă ne rugăm pentru robii tăi (preotul rostește numele nașilor), care au primit pe pruncul acesta, pentru sănătatea și mântuirea lor”. Este, așadar, un moment important al slujbei și nu trebuie să-l perturbi cerând să păstrezi tu părul, în loc ca acesta să fie pus în cristelniță.

În concluzie, primele șuvițe din părul copilului trebuie să rămână bisericii, ca tribut simbolic al copilului proaspăt botezat și vor fi așezate la temelia lăcașului sfânt.

Totuși, familia dorește să păstreze o primă șuviță din părul bebelușului la botez. Cum procedezi?

Ca mămică sau nășică informată (pentru că deja vei fi citit articolul nostru), vorbește cu preotul înainte de slujbă, atunci când stabiliți toate detaliile. Spune-i că familia își dorește să păstreze ca amintire de la botez o șuviță din părul copilului și roagă-l frumos ca după tăierea părului în forma crucii și punerea acelor șuvițe în apa din cristelniță, să mai tundă o șuviță, pentru familie.

Cumpără din timp o cutie pentru prima șuviță și roagă pe cineva din familie să o deschidă și să i-o întindă preotului în timpul slujbei, după punerea părului în cristelniță, astfel încât să primiți șuvița dorită atunci când trebuie, și anume după plata tributului simbolic, ritual, către Biserică. Neapărat vorbește cu preotul din timp, pentru că această solicitare nu este conformă cu ritualul ortodox și nu se va aștepta să i-o ceri, dacă nu l-ai anunțat. Arată-i că nu dorești să perturbi ritualul botezului, roagă-l să îți îndeplinească această dorință și va fi bucuros să o facă.

Cum alegi o cutie pentru prima șuviță a bebelușului de la botez?

Consultă oferta Atelierelor Andini de cutiuțe pentru prima șuviță (CLICK AICI) și alege în cunoștință de cauză. Cele mai importante criterii pentru alegerea cutiei sunt:

  • dimensiuni reduse, fiindcă va adăposti o mică șuviță, nu plete lungi. Vei dori să nu-ți ocupe prea mult loc în casă și probabil vei vrea să încapă în cutia sau cufărul pentru trusoul de botez (CLICK AICI pentru vizualizare) în care vei păstra toate amintirile legate de botez.

Cutie Prima Suvita Memory (1)
Cutie Prima Suvita Memory

  • material rezistent. Unele familii folosesc plicuri sau cutiuțe din carton subțire, dar trebuie să știi că acestea nu rezistă prea bine în timp: se pot dezmembra sau rupe și prețioasa șuviță riscă să se risipească. În colecția Atelierelor Andini am inclus numai cutiuțe din metal sau alte materiale durabile.
  • aspect elegant sau jucăuș, după cum preferi. O poți asorta ca temă cu alte piese: cu lumânările de botez, cu trusoul bebelușului, cu mărturiile sau cu alte obiecte ce îți vor rămâne ca amintire de la botez. Cutiuțele pentru prima șuviță din oferta noastră (CLICK AICI pentru vizualizare) sunt decorate cu inimioare, fluturi, trandafiri, diverse flori, suzete, cărucioare de bebeluși, cufere de comori ce pot alcătui un ansamblu minunat cu alte produse decorate cu aceleași teme.
  • prima șuviță și primul dințișor al bebelușului. Dacă te gândești să păstrezi și primul dințișor, la momentul când va cădea, este bine să știi că în oferta Atelierelor Andini există și modele cu 2 cutii asortate: prima șuviță și primul dințișor, cu modele vesele, roz pentru fetițe și bleu pentru băieței. O altă opțiune ar fi să achiziționezi la momentul respectiv o altă cutie cu model similar cutiei pentru prima șuviță, în care să păstrezi primul dințișor.

Sperăm că articolul nostru îți va fi de folos, iar dacă ai nelămuriri sau dorești informații suplimentare, scrie-ne folosind formularul de CONTACT sau sună-ne la 0765 600 700 și îți vom răspunde cu plăcere.

Îți recomandăm și alte articole interesante, cu sfaturi utile despre botez:

Când se face botezul? Cum să alegi data potrivită pentru slujba de creștinare a copilului tău

Trusoul de botez: care sunt obiectele esențiale pentru bebeluș și preot în timpul slujbei de creștinare

Când alegi hăinuțele de botez, ce mărime comanzi? Ce alte criterii contează?

Sfaturi pentru românii de peste hotare: cum organizezi un botez ortodox ca la noi în țară

Credințe populare și superstiții legate de botez

Trimite articolul către un prieten

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Email
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Suport la Telefon

0765 600 700

de luni până vineri în intervalul 9 - 18


Am participat la peste 10.000 de evenimente și am făcut fericiți mii de părinți și nășici!

Te ajutăm cu drag în alegerea produselor potrivite pentru evenimentul tău rapid și simplu, direct pe Whatsapp! Completează datele de mai jos și intră chiar acum în contact cu noi!

Ești mămică sau nășică? *



Bebelușul este *



Data botezului *


Tematica *