Se apropie ziua botezului și încă nu ai reușit să alegi nașii potriviți pentru copilul tău? Desemnarea nașilor de botez este o decizie importantă, deoarece ei vor fi persoane speciale în viața celui mic. În plus, poate fi o misiune dificilă, mai ales dacă ai mulți prieteni ori multe cunoștințe.
Este decizia ta dacă dorești ca bebelușul tău să aibă doi nași sau mai mulți. Însă, ar trebui să ții cont de faptul că a fi naș de botez presupune o relație specială, privilegiată cu copilul tău și nu înseamnă doar transmiterea de urări la ziua de naștere sau cu ocazia onomasticii, ci o prezență activă.
Ce recomandă Biserica?
Rolul nașilor de botez este unul extrem de important în viața finului sau finuței lor, respectiv a bebelușului tău, din punct de vedere religios. Care este motivul? În timpul botezului, ei sunt desemnați părinții spirituali ai celui mic, cei care vor avea datoria, pe parcursul vieții, să vegheze asupra credinței acestuia și asupra bunăstării lui. Prin participarea lor activă la slujba de creștinare, nașii își iau angajamentul în mod solemn de a-și îndruma finii pe calea celor sfinte.
Nașii ar trebui să îl învețe pe copilul tău prima rugăciune, să îi vorbească despre Dumnezeu și să îi ofere sprijinul moral și spiritual de care are nevoie. Conform Bisericii Ortodoxe, slujba botezului semnifică pentru bebelușul tău o a doua naștere, într-o viață nouă, în credință. Din acest motiv, nașii trebuie să îl călăuzească pe cel mic pe drumul credinței, cu aceeași răspundere cu care părinții lui au grijă de bunăstarea sa fizică și să se străduiască să facă din el un bun creștin.
Nu oricine poate fi naș, ci o persoană pregătită spiritual, care să îl îndrume, să îl învețe pe copilul tău ce este bine și ce este rău și care să fie un exemplu demn de urmat.
Sfaturi pentru alegerea nașilor de botez potriviți:
1. Alege persoane dragi, apropiate
Este important să alegi pe cineva de care tu sau familia ta sunteți apropiați. Motivul? Este bine ca nașii de botez să fie alături de micuțul tău pe tot parcursul vieții, să își dorească să discute cu el și să fie preocupați de starea lui emoțională. Iar, dacă te-ai gândit să îți alegi nașii de botez dintre prieteni, trebuie să ții cont de faptul că mulți prieteni mai puțin apropiați pot să se îndepărteze în timp sau pot pleca din viața ta, astfel că există un risc mai mare ca bebelușul tău să nu mai beneficieze de prezența nașilor.
2. Să fie credincioși
Având în vedere că ei vor deveni părinții spirituali ai bebelușului, este important ca nașii pe care i-ai ales să fie persoane credincioase, care să îl poată îndruma pe cel mic pe calea apropierii de Dumnezeu. Ar trebui să aibă o conduită vizibil morală și să reprezinte un exemplu de urmat pentru copilul tău.
3. Asigură-te ca au o influență pozitivă
Acordă-ți timp pentru a te gândi cu atenție ce nași să alegi. E important ca nașii să fie persoane bune și amabile și să aibă, în general, o influență pozitivă asupra bebelușului tău. Trebuie să ai în vedere că relația dintre nași și fini e o relație pe termen lung, de pe urma căreia au de câștigat ambele părți, din punct de vedere spiritual.
4. Nașii ar trebui să își iubească sincer finii
Nașii ar trebui să accepte acest privilegiu din simpatie sinceră față de finul sau finuța lor, având în vedere relația strânsă pe care o vor avea. Ar trebui să îți iubească copilul sincer și să încerce să fie alături de el în toate etapele vieții. Nu să accepte să fie nași ca pe o simplă formalitate sau din anumite interese.
5. Încearcă să îi implici cât mai mult în viața celui mic
E important să îi apropii de copilul tău. Nașii ar trebui să se intereseze de bebelușul tău periodic și să fie implicați în viața lui. De aceea, este recomandat ca, după botez, să ai grijă să îi aduci din când în când aproape, pentru a construi în timp o relație bazată pe încredere, iubire și respect reciproc.
6. Evită să alegi nași din motive materiale
Chiar dacă și bunăstarea materială a copilului tău este importantă, gândește-te că un naș este ales pentru viață. Așa că e mai important ca nașii pe care i-ai desemnat să fie mereu aproape de cel mic, să îl sprijine emoțional și să îl călăuzească pe plan spiritual. În plus, nu este cazul să te simți obligat să alegi o anumită persoană pentru a deveni naș, de teama că aceasta s-ar putea supăra dacă nu procedezi în acest fel.
7. Exprimă-ți clar așteptările
Odată ce te-ai hotărât asupra nașilor de botez ai bebelușului, nu uita să le transmiți și lor cam ce așteptări ai de la ei. Mulți nași nu știu ce implică acest rol pe termen lung, iar unii dintre ei ar putea fi chiar descurajați. Dacă te refuză, respectă-le decizia și încearcă să nu te superi.
Cine poate fi naș de botez?
Conform credinței ortodoxe, nașii ar trebui să fie buni creștini, să fie cununați și să aibă viață duhovnicească. Nașii devin părinții sufletești ai copilului tău după botez și un exemplu pentru el, așa că au datoria de a supraveghea dacă cel mic este adus regulat la biserică și dacă se spovedește și se împărtășește. În plus, trebuie să îl îndrume pe calea credinței, să îl învețe prima rugăciune și să îl sfătuiască mereu despre ce este bine și ce este rău.
Cine nu poate fi naș de botez?
Nașii de botez ar trebui să fie persoane adulte (nu copii sau tineri), cu experiență, astfel încât să îi poată îndruma pe cei mici în a descoperi tainele credinței creștine. Copilul tău învață și prin exemplul personal, așa că este indicat ca nașii să fie persoane morale, cu o conduită bună. Dacă nu se comportă cum trebuie, creștinește, au diferite vicii și nu cred în Dumnezeu, nu ar trebui să fie aleși ca nași, recomandă preoții.
Sperăm că aceste sfaturi îți vor fi de ajutor în alegerea nașilor perfecți pentru bebelușul tău! În plus, dacă mai ai întrebări, ne poți suna la 0765 600 700 sau ne poți scrie folosind rubrica de CONTACT.