Ai ales deja numele copilului tău? Felicitări! Să fie sănătos, norocos și foarte fericit!
Acum poți să te pregătești de botez. Profită de ocazie și dă comandă la Atelierele Andini să se personalizeze cu numele bebelușului trusoul de botez, mărturii de botez, diferite accesorii, cufere și cutii pentru trusou, în care să păstrezi apoi toate amintirile de la botez.
Poți comanda broderie sau inscripționare cu numele copilului (și cu alte elemente decorative, dacă dorești) pe următoarele piese:
- Trusoul complet de botez (CLICK AICI să vezi toate modelele);
- Mărturiile de botez (CLICK AICI să vezi oferta noastră);
- Cutia pentru darul de botez (CLICK AICI);
- Cutiile și cuferele pentru trusoul de botez (CLICK AICI pentru vizualizare);
- Panglicile de la lumânările de botez cu tul (CLICK AICI pentru a vedea toată oferta);
- Invitațiile (CLICK AICI), caietele de impresii pentru botez (CLICK AICI).
Dacă nu te-ai hotărât încă asupra numelui copilului, ți-am pregătit câteva sugestii care să-ți facă alegerea mai ușoară.
- Evită diminutivele: devin ridicole la maturitate
Băiețelul tău care acum este cât un pisoi va ajunge un bărbat în toată firea, înalt și voinic. Imaginează-ți-l în floarea vârstei, la 30 de ani, înalt de 1,90m și cântărind 95 de kilograme. N-ar fi prea potrivit să-l cheme Brăduț sau Mugurel, nu-i așa? Evită diminutivele. Acasă poți să-l numești cu orice nume de alint dorești, îi poți zice și Dovlecel, Pufuleț sau oricum vrei, dar înregistrează-l oficial cu un nume de care să nu facă nimeni haz nici acum, nici peste 45 sau 60 de ani. Sfatul este valabil și pentru fetițe: îi poți pune numele de Ecaterina și o poți alinta Catrinel, urmând să aleagă ea la maturitate dacă le permite prietenilor să-i spună Catrinel sau să se prezinte drept Ecaterina.
- Numele nu ar trebui să provoace întrebarea ”este băiat, sau fată?”
Dacă alegi un nume mai neconvențional, testează-l pe prietenii tăi, cărora nu le-ai spus încă ce sex are copilul. Zi-le că vrei să-i dai bebelușului acel nume și vezi dacă se ivește întrebarea. S-ar putea ca amicii să nu o formuleze, considerând-o prea neplăcută (și așa și este), așa că îi poți întreba tu direct: ce credeți, este nume de băiat sau nume de fată? De exemplu, Irinel este foarte ambiguu cu privire la gen. Ca mamă, e bine să-ți ferești copilul de situații penibile în care interlocutori importanți să i se adreseze cu ”doamnă” dacă este bărbat sau ”domnule” dacă este femeie.
- Alege un nume ușor de scris și de pronunțat
Primul pas în crearea unei relații sociale este prezentarea persoanelor. ”Mă cheamă Aimée” va necesita detalii despre cum se scrie prenumele în cauză. La fel Aylyn, Evelyn, Kathy ș.a.m.d. Dialogul dintre potențiali prieteni, parteneri de afaceri, angajat și angajator va fi din start deturnat către dictarea pe litere, în loc să deschidă o comunicare constructivă.
În plus, diverși funcționari vor greși în fel și chip numele copilului tău, iar el va fi nevoit să meargă la ghișee ca să solicite corectarea numelui pe biletul de avion, cardul bancar, diverse contracte și alte documente care nu sunt valabile dacă în documentul de identitate numele apare altfel.
- Moda e trecătoare. Alege un nume etern valabil
Alexandru, Carmen, Vlad, Camelia – sunt numai câteva exemple de nume care nu se vor demoda niciodată. În schimb, prenume ca Alessia sau Melkior vor ajunge să sune peste ani așa cum ne sună nouă acum Eufrosina sau Pafnutie.
- Un nume din 3 sau mai multe silabe tinde să fie prescurtat. Cum va suna prescurtarea?
Ca semn de familiaritate, mai ales unor persoane cu care comunicăm frecvent, tindem să le prescurtăm numele, să-l tratăm la diminutiv sau să folosim un mix prescurtare-diminutivare deja cunoscut. Gândește-te la persoanele pe care le cunoști și cărora li se spune Gică, Titi, Geta, Nuți, Tanța, Veta ș.a. Poate copilul tău ar prefera să fie scutit de astfel de apelative. Dacă vrei ca numele dat de tine să fie folosit ca atare, nealterat, alege variante la care nu există prescurtări sau diminutive bizare. Îți recomandăm prenume ca: Răzvan, Irina, Matei, Andra, Dorin/a, Sorin/a, Diana, Vlad/ Vladimir, Adina, Damian, Ileana, Marius, Rodica, Darius, Ioana, Radu, Simona și altele asemenea.
- Dă-i copilului tău ocazia de a-și sărbători onomastica: alege un nume din calendarul ortodox!
Dacă alegi un nume de sfânt sau de sfântă din calendarul creștin ortodox, nu doar că fiul sau fiica ta se va bucura să fie felicitat/ă cu ocazia zilei de nume, dar va beneficia și de ocrotirea sfântului său patron.
- Evită cacofonia la alăturarea prenumelui cu numele de familie
Monica este un nume foarte frumos, dar nu dă bine lângă Calomfirescu. Din fericire, nu trebuie să eviți numele Monica decât dacă numele vostru de familie începe cu C, pentru că în viitor, chiar dacă se va mărita cu un Cadariu, va putea să-și păstreze numele de domnișoară. Codul Civil prevede că: ”viitorii soţi pot conveni să îşi păstreze numele dinaintea căsătoriei, să ia numele oricăruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, un soţ poate să îşi păstreze numele de dinaintea căsătoriei, iar celălalt să poarte numele lor reunite.”
Trusou Botez My First Pink Butterfly
Sperăm că sfaturile noastre îți sunt de ajutor. Află cum să alegi data potrivită pentru ceremonia de botez, cum să alegi hăinuțele de botez pe măsurile copilului și alte informații utile din articolele noastre:
- Când alegi hăinuțele de botez, ce mărime comanzi? Ce alte criterii contează?
- Când se face botezul? Cum să alegi data potrivită pentru slujba de creștinare a copilului tău
- Cum alegi cel mai potrivit trusou de botez
- 7 lucruri pe care să le ai în vedere când alegi hăinuțele de botez
- Lumânările de botez: cum să faci alegerea perfectă
Iar dacă mai ai nelămuriri sau vrei să afli mai multe detalii despre orice subiect legat de botez, scrie-ne folosind rubrica de CONTACT sau sună-ne la 0765 600 700 și vom fi bucuroși să-ți venim în ajutor.