Coș

0 items in total

Niciun produs în coș.

x andini

Tăierea moțului la 1 an și ruperea turtei: cum se realizează, semnificații și tradiții

Copilul tău împlinește aproape un an? Sau ești nășică și urmează să organizezi sau să participi la o petrecere de tăiere a moțului și de rupere a turtei de care să vă amintiți cu drag cu toții? 

Iată tot ce trebuie să stii pentru un eveniment cât mai reușit:

Ce este ritualul de tăiere a moțului?

În primul anișor de viață, copilului nu i se taie deloc părul. Însă, atunci când acesta împlinește 1 an, sau până la 3 ani, părinții și nașii organizează o mică ceremonie de tăiere a moțului, pentru prietenii apropiați și familie.

Nașii ar trebui să cumpere un set complet de hăinuțe noi pentru băiețel sau pentru fetiță și îi vor aduce mici cadouri. I se taie o șuviță de păr (legată înainte cu o panglică roșie), care va fi lipită de un ban de argint cu ceară de la lumânarea de botez și pusă la păstrare în cutiuța de primă șuviță.

Apoi, celui mic i se pune o tăviță în față, cu diverse obiecte cu semnificație. Tot mai mulți părinți aleg tăvițe unicat, personalizate pentru copilul lor, cu numele acestuia și data evenimentului și chiar cu o anumită tematică dragă celor mici. Copilul are voie să aleagă 3 obiecte. În funcție de ce obiect alege, se spune că cei din jur vor putea “prezice” ce meserie va avea copilul sau ce urmează să facă în viață. Interesant, nu?

Dar ruperea turtei?

Turta este de fapt un colac mare, din aluat de cozonac. După tăierea moțului, există obiceiul ca cel mic să fie trecut prin gaura colacului, ca simbol pentru bogăție, binecuvântare și putere. Ulterior, turta se rupe deasupra capului copilului în 4 bucăți, acestea semnificând punctele cardinale și fiind împărțite invitaților pentru a fi mâncate. În general, tăierea turtei are loc atât la fetițe, cât și la băieți, însă, în anumite zone ale țării, turta se rupe doar la fetițe. Iar, în alte regiuni, tradiția este de a se face un colac pentru băieți și o turtă pentru fetițe.

În anumite părți ale României, se păstrează obiceiul datului de grindă, despre care se spune ca este unul geto-dac. După ruperea turtei, se aprinde din nou lumânarea de la botez și se ridică copilul în mod simbolic către grindă, acesta fiind binecuvântat să crească frumos și puternic. Apoi se stinge lumânarea de grindă.

Origini

Tăierea moțului este un ritual care precede tradiția creștină și un moment de mare bucurie, în care se sărbătorește primul an de viață al celui mic. Chiar dacă Biserica Ortodoxă nu recunoaște acest obicei, acesta fiind legat de prezicerea viitorului copilului, tăierea moțului este considerată unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui bebeluș, după botez. Ritualul își are originea la vechii romani. Aceștia aduceau sacrificii zeilor și tundeau bebelușul în a opta și a noua zi de la naștere, invocând binecuvântarea Fortunei, zeița destinului.

Ce poți pune pe tăvița pentru tăierea moțului?

  • icoană
  • carte/caiet
  • pix/stilou
  • bani
  • verighetă
  • cheile mașinii
  • oglindă
  • parfum
  • muzicuță
  • telefon
  • stetoscop

Sperăm că vei avea o petrecere de tăiere a moțului minunată! Iar, dacă mai ai nelămuriri sau întrebări, ne poți suna la 0765 600 700 sau ne poți scrie folosind rubrica de CONTACT.

Trimite articolul către un prieten

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Email
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Suport la Telefon

0765 600 700

de luni până vineri în intervalul 9 - 18


Am participat la peste 10.000 de evenimente și am făcut fericiți mii de părinți și nășici!

Te ajutăm cu drag în alegerea produselor potrivite pentru evenimentul tău rapid și simplu, direct pe Whatsapp! Completează datele de mai jos și intră chiar acum în contact cu noi!

Ești mămică sau nășică? *



Bebelușul este *



Data botezului *


Tematica *